In de media

Verschillende kranten, tijdschriften en websites schreven al over Delen doe je zo. De deeleconomie in de praktijk. Ook werden de auteurs al geïnterviewd voor de radio over hun boek.

 

CoverTijdVoor Trouw schreef Martine Zeijlstra een groot artikel van acht pagina’s in zaterdagbijlage Tijd over ons deelavontuur. Ze interviewde daarvoor ook drie fervente delers. Dit artikel “Niet alles dat je nodig hebt, hoef je te bezitten” kun je hier lezen. Martine schreef: “Het bijzondere aan veel delen is dat je uiteindelijk meer uitwisselt dan je van tevoren denkt. Niet alleen spullen of een autorit, maar ook een nieuw contact of een goed gesprek. Omdat je altijd te maken hebt met gulle mensen.”

Schermafdruk 2016-04-23 15.22.24“Een fascinerend boek”, noemde presentator Dolf Jansen Delen doe je zo. De deeleconomie in de praktijk in de uitzending van Spijkers met Koppen op NPO Radio2. Auteurs Martine Zeijlstra en Robert Visscher werden door Jansen en Felix Meurders geïnterviewd over hun boek. Je kunt het interview van 23 april hier beluisteren en terugkijken. Ook werd er een deelexemplaar van het boek weggegeven dat na het lezen weer aan een ander doorgegeven wordt.

IMG_4724Het Algemeen Dagblad interviewde ons naar aanleiding van het verschijnen van ons boek. Lees hier het artikel van Jitske-Sophie Venema “Een jaar lang bijna alles delen”. Ze schreef onder meer: “In Delen doe je zo staan veel websites en fysieke plekken benoemd waar op dit moment van alles gedeeld wordt, maar het boek geeft bovenal deelinspiratie en tijdloze tips.”

 

Schermafdruk 2016-03-23 21.03.28Sprout interviewde Robert Visscher over het verschijnen van Delen doe je zo. De deeleconomie in de praktijk en de laatste ontwikkelingen van de deeleconomie. Robert vertelt onder meer over zijn visie op de lancering van Peerby Go. Lees het artikel “Dollars en idealisme in de deeleconomie” van Philip Bueters hier.

 

Schermafdruk 2016-04-04 11.18.32Simone Hanegraaf van RTV Oost interviewde Martine Zeijlstra over Delen doe je zo. De deeleconomie in de praktijk voor haar radioprogramma Ongelooflijk! Humanisme in Overijssel. “[Delen doe je zo staat] vol tips and tricks om je voordeel te halen uit de deeleconomie en dat ook nog eens op een verantwoorde manier”, zegt Simone over het boek. Het radiointerview is hier terug te beluisteren, vanaf minuut 3:20 en duurt ongeveer een half uur.

Delen doe je zo in het ADVoor het Algemeen Dagblad schreef Martine Zeijlstra een artikel over anderhalf jaar delen :Waarom een boor kopen als je er ook een kunt lenen?  “Anderhalf jaar deelden journalisten Martine Zeijlstra en Robert Visscher spullen en diensten. Ze deelden een Porsche, zorg, tuin en gereedschap. In hun boek Delen doe je zo delen ze hun ervaringen.” In het begin was al dat delen best onwennig, schrijft Martine. “We waren net verhuisd en besloten net als veel buurtgenoten onze tuin niet hermetisch af te sluiten met een schutting. Dat er buurtkinderen op onze schommels zaten, was leuk voor onze twee zoontjes van 4 en 1. Ze hadden altijd iemand om mee te spelen. Maar toen wildvreemden uitgebreid koffie gingen drinken aan de picknicktafel in onze tuin, ging ons dat te ver. We gluurden naar hen en fluisterden tegen elkaar: ‘Wie zijn dat?’ ‘Wat doen ze daar?’ Lees het artikel hier.

Noord-Hollands dagblad Schermafbeelding 2016-05-09 om 10.29.12“Inmiddels zijn Visscher en Zeijlstra deelgoeroes geworden”, schrijft journalist Dominic Schijven in het Noord-Hollands Dagblad. Hij interviewde ons naar aanleiding van het verschijnen van Delen doe je zo. De deeleconomie in de praktijk en een lezing die we 9 mei in Cafe de Fabriek in Zaandam gaven. Klik op de foto hiernaast om het artikel te kunnen lezen op groot formaat.

 

Schermafdruk 2016-04-04 11.26.05Akward Duckling, een blog voor een gelukkige en groene lifestyle schreef een recensie over ons boek. “Delen doe je zo is een ontzettend leuk boek boordevol handige informatie waardoor het ook uitermate geschikt is om te bewaren als naslagwerk. De auteurs schrijven veel uit eigen ervaring en hebben zich, mede voor dit boek, echt ondergedompeld in de deelwereld waardoor ze er heel veel over kunnen vertellen. De persoonlijke schrijfstijl van de auteurs en de opbouw van het boek zijn erg toegankelijk waardoor het boek erg fijn wegleest.”

Schermafbeelding 2016-04-05 om 11.39.57“Een enorm inspirerend en handig boek!”, schrijft Live Green Magazine over Delen doe je zo. De deeleconomie in de praktijk. “Daarin staan allerlei tips en weetjes over hoe delen het nieuwe hebben is geworden. […] Het mooie is dat door te delen, mensen positiever gaan denken over hun buurtbewoners. Wil jij weten hoe je kunt delen? In het boek ‘Delen doe je zo’ staan praktische do’s en dont’s.”

 

nieuwspeperDe Nieuwspeper schreef in een groot artikel over Delen doe je zo: “Het overzichtelijk ingedeelde boek Delen doe je zo biedt eerst algemene informatie over de geschiedenis van het delen en het succes van de deeleconomie. Vervolgens maken de auteurs de lezer deelgenoot van hun ervaringen met delen en een aantal deelinitiatieven. Elk hoofdstuk bevat overzichtelijk gepresenteerde voor,- en nadelen, tips voor huurders en verhuurders, vergelijkingen tussen aanbieders van deeldiensten en -producten en deelwebsites.” Lees het complete verhaal hier.

Schermafbeelding 2016-04-11 om 16.24.41

Radio Rijnmond interviewde Martine Zeijlstra over ‘Delen doe je zo. De deeleconomie in de praktijk’. Samen met Martine bezocht radio-presentatrice Chris Vemer de Spoortuin, een deeltuin aan de Essenburgsingel in Rotterdam. Luister de uitzending van ‘Chris Natuurlijk’ hier terug (vanaf 3:00)en lees over de uitzending op www.chrisnatuurlijk.nl.

 

Eerlijk zullen we alles delen in de bijlage van de regionale krantenMartine Zeijlstra schreef een groot artikel over anderhalf jaar van alles en nog wat delen in &, de bijlage van de regionale kranten PZC, De Gelderlander, Tubantia, De Stentor, BN/De Stem, Eindhovens Dagblad en Brabants Dagblad. “Eerlijk zullen we alles delen. Anderhalf jaar lang deelden journalisten Martine Zeijlstra en Robert Visscher allerlei spullen en diensten onder het motto ‘eerlijk zullen we alles delen’. Ze deelden een Porsche, zorg, tuin en gereedschap. En schreven er het boek Delen doe je zo over.”

Huren van je buren SproutVoor Sprout.nl schreef Robert Visscher een expertblog over graaigedrag door gebruikers van deelplatforms: Huren van je buren: hoe de deeleconomie wordt gekaapt door graaiers. “Steeds meer deelplatforms met groene idealen gaan voor het grote geld. Daarmee wordt de deeleconomie minder sociaal, waarschuwt Sprout-expert Robert Visscher. Onlangs knalden de champagnekurken bij spullendeelplatform Peerby. Binnen een paar dagen haalden ze met een crowdfundcampagne maar liefst twee miljoen euro binnen voor Peerby Go. Eerder was het alleen mogelijk om in Utrecht en Amsterdam spullen te huren van buren, maar door de succesvolle crowdfundactie rolt de huur-variant zijn rode loper nu ook uit naar andere Nederlandse steden, en het buitenland. Voor Peerby reden om de vlag uit te hangen. Maar voor de gebruikers van het eerste uur lijkt het veel minder positief,” schrijft hij.

Delen doe je zo in het paroolIn het Parool verscheen eveneens een artikel van Martine Zeijlstra over de deeleconomie en hun boek Delen doe je zo. De deeleconomie in de praktijk. Lees het artikel hier: Delen is niet alleen voor geitenwollensokkentypes. “Anderhalf jaar deelden journalisten Martine Zeijlstra en Robert Visscher met anderen onder meer een Porsche, zorg, tuin en gereedschap. Dit is niet alleen voor geitenwollensokkentypes.”

interview Radio Noord Holland over Delen doe je zo

Martine Zeijlstra was op 17 mei te gast bij het programma ‘NH lunchroom’ van Radio Noord-Holland om te praten over Delen doe je zo. De deeleconomie in de praktijk. Samen met presentatrice Patricia Nagelkerke sprak ze over de geschiedenis en de toekomst van de deeleconomie. Van het delen van paardenkoetsen en witte fietsen tot het delen van je tuin, eten en accommodatie. Luister hier het gesprek terug.

boekrecensie Delen doe je zo via GreenblushGreenblush.nl een blog met tips voor een groene levensstijl met een tikje glamour schreef een lovende boekrecensie over Delen doe je zo.  “In het boek worden vele voorbeelden gegeven en initiatieven getoond waar je aan deel kunt nemen. Ook initiatieven waar ik eerder nog geen kennis van genomen had”, schrijft blogger Marieke. “Wat ik goed vind aan Delen Doe Je Zo is dat Martine en Robert vergelijkingen maken met verschillende aanbieders. Zo worden GreenwheelsSnappcar en Car2go met elkaar vergeleken, inclusief de kosten en voor- en nadelen van de betreffende aanbieders. Zo hoef je niet overal zelf het wiel uit te vinden, want dat hebben Martine en Robert al voor je gedaan. Er staat een hoop interessante informatie in Delen doe je zo. Handig voor de beginner, maar ook iemand die zich al wat langer met dit onderwerp bezighoudt, kan er nog veel van opsteken.”

delen doe je zo bij Mama's JungleMama’s jungle, een blog over een duurzame levensstijl met kinderen schreef ook over Delen doe je zo: ‘Lees je graag over rijk leven met weinig, eerlijk delen, vrolijk besparen of zelf maken? Dan is de Genoeg-reeksecht iets voor jou! Ik kreeg het boek “Delen doe je zo” van Martine Zeijlstra en Robert Visscher en vond al deze originele tips echt leuk en nuttig. Woningruil is een ruim begrip waar je vast al eens van gehoord had. Maar wist je ook dat kon kamperen in iemands tuin? En wel eens zo’n rode green wheels auto voorbij zien rijden? Die kun je delen dus. Net zoals parkeerplaatsen, werkplekken, gereedschap en zorg. Het boek Delen doe je zo, de deeleconomie in de praktijk is een handige gids met daarin veel nuttige links en platforms. Deze deelinitiatieven ga ik zelf in ieder geval nader bestuderen, maar geloof me: het boek deelt nog zo veel meer! Echt zo leuk!’